button-fotoalbums

button-muziek

button-link

Met de uitgave van nummer 196 verscheen het laatste nummer van SCJ CONTACT, berichten en mededelingen van en over de Priesters van het Heilig Hart.

Ton Scheepers slaagde er in om de nummers 112 (uit 1994), 116 en de reeks 121 tot en met 196 digitaal te ontsluiten.

Wanneer u bent ingelogd treft u dit archief hier aan.

ASTEN – 30 januari 2018 - De kloostertuin aan de Wilhelminastraat in Asten herbergt een grote variëteit aan planten en dieren. Dat is de conclusie van een uitgebreide inventarisatie door IVN Asten-Someren. De natuurvereniging roept de gemeente daarom op er alles aan te doen om deze ‘longen van Asten’ te behouden.

longenVooral het aantal genoteerde vlinders is opvallend. Tijdens de inventarisatie werden maar liefst 171 verschillende soorten gezien, waaronder dag-, nacht- en microvlinders. Ook kwamen er 11 soorten slakken, 35 soorten spinnen en allerlei andere insecten voorbij. Wat betreft vogels verschilden de resultaten weinig met die van het voorgaande onderzoek in 2005. Dat geldt echter niet voor de spreeuw, merel en de mees, die in aantallen bijna gehalveerd zijn.

Ook een grote diversiteit aan flora. Zo staan er 121 verschillende soorten bomen en 140 soorten planten in de kloostertuin. Het IVN constateert tevens dat de paddenstoelen en zwammen goed vertegenwoordigd zijn. 

Onderzoeker Jan Kersten overhandigt het rapport aan pater Rein van Langen

Wil tot behouden
Vorige week donderdag overhandigde het IVN het rapport aan pater Rein van Langen van de congregatie Heilig Hart. De natuurvereniging nam de bijzondere locatie in 2017 onder de loep, nadat bekend werd dat het patersklooster mogelijk wordt omgetoverd tot gemeenschapshuis. Het IVN wilde de natuurwaarden van de tuin vastleggen voordat er – mogelijk grote – veranderingen zouden plaatsvinden. In totaal voerde het IVN de inventarisatie met een twintigtal vrijwilligers uit.

Vooral opvallend vinden de onderzoekers de vele grote, volwassen bomen in de tuin. Als leverancier van zuurstof kwalificeren ze deze als de ‘longen van Asten’. En die moeten behouden blijven, vindt het IVN. “De gemeente is partner in het overleg bij de verkoop en zit aan de knoppen bij het wijzigen van bestemmingen. Daarmee hebben ze invloed”, zegt IVN-voorzitter Wim Steenbakkers. “Als er daar de wil tot behouden is, zou het goed moeten komen.”

Op 15 december 2017 in Vlierden en op zondag 17 december 2017 in Asten heeft pater dr. Piet Schellens zijn diamanten priesterfeest gevierd. In Loopmare 171 is een uitgebreid portret van de jubilaris te lezen; u vindt dit ook op deze website.

Ook in het regionale Weekblad voor Deurne is aandacht besteed aan dit heuglijke jubileum. U vindt dit artikel hier.

Tijdens de kerkelijke jubileumviering is door Leo van Bussel een foto-serie gemaakt, die u hier aantreft.

In 1992 spraken ze af, tot over vijfentwintig jaar. Ze hebben woord gehouden, de organisatoren. Op 2 september 2017 kwamen 80 oud-bewoners van Huize Sint Gerlach, het broederjuvenaat, inclusief een aantal partners, in Heer/Cadier en Keer weer bij elkaar. Bijna op de zelfde plek als waar zij kortere of langere tijd verbleven in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw, in een belangrijke periode van hun leven. Zij hebben ooit overwogen broeder te worden in de congregatie, maar zijn veelal, later, een andere weg in geslagen. Het was voor velen een hartelijk weerzien en de verhalen waren niet van de lucht. Nu wil men doen geloven om zo’n reünie over vijf jaar alweer te houden. Niet onlogisch, gezien de leeftijd van de meeste oud-Gerlachbewoners.

Voor een terugblik naar deze reünie; kijk hier op deze website, wanneer u bent ingelogd: Contactdag-Foto’s diverse reünies-Reünie Gerlach 2 sept 2017.

De Gerlachbundel, het boekwerk dat bij deze gelegenheid is uitgegeven, met tal van wetenswaardigheden en vele foto’s en overige documentatie is te bestellen bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. 06-538 413 81  of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 0226-342380 en na overmaking van € 15.00 incls. verzendkosten.

In Loopmare 171, december 2017, komt een verslagje van deze reünie.

In eerdere Loopmares werd uitgebreid aandacht besteed aan de broederjuvenaten, zie bijvoorbeeld Loopmare 141a uit september 2007 of Loopmare speciale editie uit juli 2009. U kunt deze inzien door op de link te klikken.

Begin april 2017 besteedde het Brabants Nieuwsblad uitgebreid aandacht aan het boek "Midden tussen de mensen".

Hier vindt u de link naar dit artikel.

22nov 24Op 22 november 2016 werd in het St. Jozefklooster te Nijmegen op feestelijke wijze HET boek 'Midden tussen de mensen' gepresenteerd.

De bijeenkomst werd ingeleid 22nov 23 en geleid door pater Paul de Vries SCJ.

Onderzoekster en schrijfster Marieke Smulders gaf een uiteenzetting over hetgeen haar in het bijzonder was opgevallen tijdens haar onderzoek en tijdens het schrijven van het boek.

Daarna werd het eerste exemplaar van het boek door haar aangeboden aan proviciaal overste pater Koos de Rooij SCJ.

Aan de bijeenkomst werden verdere inhoudelijke bijdragen geleverd door Ton Scheepers over Kunst door Nederlandse SCJ-ers (zie het bericht hieronder) en dr. Piet Schellens met een historische column over de oprichting van de Nederlandse provincie van de SCJ.

22nov 25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22nov 30

Pagina 1 van 5