button-fotoalbums

button-muziek

button-link

Begin april 2017 besteedde het Brabants Nieuwsblad uitgebreid aandacht aan het boek "Midden tussen de mensen".

Hier vindt u de link naar dit artikel.

22nov 24Op 22 november 2016 werd in het St. Jozefklooster te Nijmegen op feestelijke wijze HET boek 'Midden tussen de mensen' gepresenteerd.

De bijeenkomst werd ingeleid 22nov 23 en geleid door pater Paul de Vries SCJ.

Onderzoekster en schrijfster Marieke Smulders gaf een uiteenzetting over hetgeen haar in het bijzonder was opgevallen tijdens haar onderzoek en tijdens het schrijven van het boek.

Daarna werd het eerste exemplaar van het boek door haar aangeboden aan proviciaal overste pater Koos de Rooij SCJ.

Aan de bijeenkomst werden verdere inhoudelijke bijdragen geleverd door Ton Scheepers over Kunst door Nederlandse SCJ-ers (zie het bericht hieronder) en dr. Piet Schellens met een historische column over de oprichting van de Nederlandse provincie van de SCJ.

22nov 25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22nov 30

startdia KUNST

 

Tijdens de feestelijke bijeenkomst bij gelegenheid van de presentatie van het boek "Midden tussen de mensen" door Marieke Smulders, werd ook een PowerPoint-presentatie gegeven door Ton Scheepers over KUNST GEMAAKT DOOR NEDERLANDSE SCJ-ERS.

Deze diapresentatie met muzikale achtergrond kunt u hier via YouTube bekijken en beluisteren.

.

 

Midden tussen de mensenIn 1899 kwam een handjevol idealistische Nederlandse jongemannen bij elkaar in Leuven om mooie toekomstplannen te maken. Ze waren lid van een Frans religieus genootschap, de Priesters van het H. Hart van Jezus (SCJ), en wilden hun eigen religieuze ‘oeuvre hollandaise’ op gaan zetten.

In Midden tussen de mensen beschrijft Marieke Smulders hoe hun plannen tot leven kwamen. De Nederlandse SCJ-provincie, opgericht in 1911, groeide uit tot een levendige, actieve gemeenschap van mannelijke religieuzen die op talloze plekken in de maatschappij hun apostolaat uitoefenden. De SCJ’ers – paters en broeders – werkten in parochies, in clubhuizen in de grote steden, in de havens van Rotterdam en Amsterdam, in tehuizen voor ‘moeilijke’ jeugd, in gevangenissen en interneringskampen, in studiehuizen en lycea. Ook zwierven ze de wereld over om op vier verschillende continenten als missionaris werkzaam te zijn: ze werkten onder meer in Finland, Congo, Brazilië en Indonesië.In al hun menselijkheid, met talenten maar ook tekortkomingen, probeerden de SCJ’ers hun religieuze zending te vervullen.

Ruim een eeuw na de oprichting van de Nederlandse provincie blikt dit boek terug op wat de broeders en paters in die honderd jaar hebben gedaan en beleefd, en wat hen heeft bewogen.

 

 

Marieke SmuldersMarieke Smulders (1976) is historica. Eerder werkte zij als redacteur bij de KRO.Ook was ze verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, waar ze een promotie-onderzoek verrichtte naar katholieke jongensinternaten.

Het boek js verschenen bij Valkhof Pers en is daar te bestellen. 

  • ISBN 978 90 5625 471 1
  • Omvang 440 blz.
  • Formaat 16 x 24 cm
  • Uitvoering genaaid-gebrocheerd, met flappen; rijk geïllustreerd
  • Prijs € 24,95

Het foto-album van de Contactdag op 15 oktober 2016 in Bergen op Zoom treft u hier aan, wanneer u bent ingelogd.

Wanneer u de namen van de aanwezigen nog eens wilt zien, ga dan naar deze pagina.

Hier verbleef men voor zijn studie gedurende de Tweede Wereldoorlog.

Nader invullimg van deze pagina volgt

Pagina 1 van 4