button-muziek

button-link

Cor Schavemaker

Cor SchavemakerCor is geboren op 11 maart 1932 in Amsterdam als vijfde kind in een gezin van 9 kinderen.
Na de lagere school is Cor in 1945 op het kleinseminarie Christus Koning te Helmond aan zijn scj-opleiding begonnen. Na het Juvenaat te Bergen op Zoom, het Noviciaat te Asten volgde Cor zijn filosofie in Liesbosch. In 1956 stopte hij als frater vanuit Heer zijn scj-opleiding.
Cor werd fulltime werkstudent bij Volkskrant als avondtelefonist. Allereerst heeft hij het staatsexamen gymnasium moeten doen om aan zijn studie pedagogiek te kunnen beginnen. Deze studie heeft hij beëindigd om de studie filosofie te volgen, met o.a. als bijvak arbeidsrecht, aan de universiteit te Amsterdam. Omdat hij verkering kreeg met Diny Middelhuis uit Utrecht en zij daar een woning konden krijgen, zette hij zijn studie voort aan de universiteit in Utrecht. Zij trouwden samen en kregen 2 dochters en later 4 kleinkinderen.
Hij heeft zich sterk gemaakt voor filosofieonderwijs vanaf de basisschool tot en met de universiteit. In 1971 werd de VFO (Vereniging voor Filosofie Onderwijs) opgericht en was hij twee decennia lang de redacteur van het kwartaalblad VIC (VFO Informatie en Communicatie) . Cor heeft vele publicaties uitgebracht en samen met Harry Willemsen een zestal bundels onder de reeksnaam “Symposion/Teksten voor filosofie Onderwijs.
Hij overleed op 19 april 2022 op 90 jarige leeftijd in Utrecht.
In Loopmare 165, augustus 2015 staat een artikel “Niet gelovig, wél religieus…” , waarin Jos Wilhelmus in gesprek ging met drs. Cor Schavemaker, denker des vaderlands avant la lettre. U vindt deze tekst hier