button-muziek

button-link

Sjef Smetsers

Smetsers SjefOp 2 juli 2022 is Sjef Smetsers in Oirschot overleden.

Geboren op 12 juni 1928 en getogen in Oirschot als oudste in gezin van 9 kinderen. Sjef woonde vanaf 1955 in Vessem maar bleef een échte Oirschottenaar. Hij besloot om in 2011 terug te keren naar zijn geboortedorp. Hij overleed kort na zijn 94e verjaardag en was altijd in goede gezondheid geweest.

Nadat hij na zijn pensioen twee universitaire studies afrondde is hij gaan schrijven.

Hij schreef historische naslagwerken voor Vessem van zijn door hem zelf opgerichte toneelverenging, daarna een boek over de fanfare en later nog een naslagwerk over het gilde maar ook in algemene zin en noemde het een ‘Gildenbijbel’.

Eenmaal terug in Oirschot beschreef hij de geschiedenis van het markante gebouw ‘de Reijsende man’ waar hij zelf in zijn jeugdjaren aan de markt woonde. Dit boek rondde hij op zijn 91e verjaardag af en is nog steeds te koop.

Sjef was altijd erg geïnteresseerd in geschiedenis. Heemkunde, historische verhalen van mensen of gebouwen, zijn interesse was erg breed. Dit gold ook voor ‘Christus Koning’ (Helmond)

De reünies bezocht hij trouw totdat het écht niet meer ging.

Ondanks dat hij slechts twee schooljaren (1940 - 1942) op Christus Koning verbleef, nog samen met zijn broer Jan, had hij er vele warme herinneringen aan. De stropdas is hij vanaf deze tijd zijn leven lang blijven dragen.

In 2007 heb ik samen met mijn vader het gebouw bezocht om foto’s te maken van dit prachtige monument. Ondanks de verpaupering wist hij nog in ieder hoekje een verhaal te vertellen.

Vele dierbare herinneringen uit zijn jeugd zijn aan ‘Christus Koning’ verbonden.

Monique Smetsers