button-muziek

button-link

Theo van den Broek

Theo van den Broek 2Op 20 februari 2018 is Theo van den Broek overleden. Theo is op 1 juni 1923 in Deurne geboren.

Hij startte zijn priesteropleiding in 1938 op Christus Koning in Helmond en vervolgde die in 1941 op het Juvenaat H. Hart in Bergen op Zoom. In 1942 eindigde daar zijn verblijf door de bezetting van het Juvenaat door de Duitsers.

Eind december 1942 werd hij via een vriend (B. Koolman) aangenomen op het Seminarie voor latere roepingen te Deuil-Montmagny (ten noorden van Parijs). Omdat hij geen geldige papieren had duurde het tot Augustus 1943 voordat hij, met hulp van L’Abbé Terruwe (ook uit Deurne) via een lange omweg naar Montmagny vertrok. Daar werd hij December 1943 op het gemeentehuis gearresteerd door de Gestapo. Als door een wonder was hij de enige van de gevangenen die niet op transport naar Dachau werd gezet en kwam hij door tussenkomst van de Ortskommandant vrij.

Op 29 juni 1953 werd hij in de kathedraal van Versailles tot priester gewijd en op 12 juli 1953 droeg hij zijn Eerste Plechtige H. Mis op in kerk van Gerardus Majella in Deurne/Walsberg.

Hierna was hij kapelaan in respectievelijk Bezons, Meudon Bellevue en Rueil-Malmaison (allen in Frankrijk). Vervolgens als aalmoezenier in een Verpleeg-Verzorgingshuis in Limail-Brevannes.

Uitgezonderd de oorlogsjaren en de jaren in het Verpleeghuis heeft hij in Frankrijk een hele mooie tijd gehad waar hij met dankbaarheid op terugblikte. Vanwege de slechte situatie in het Verpleeghuis stapte hij in 1968 over naar het bedrijfsleven en heeft hij uiteindelijk tot zijn pensioen in 1981 gewerkt als opleidingsfunctionaris bij Rank-Xerox in Venray.

“Faut-il nous quitter sans espoir, sans espoir de retour,

Faut-il nous quitter sans se revoir un jour,

Non, mes amis, ce n’est q’un au-revoir,

Oui, nous nous reverrons un jour”