button-muziek

button-link

Toon Holtappels

Toon HoltappelsOp 24 juni 2017 is Toon (Anton) Holtappels in zijn appartement in Kerkdriel overleden.
Toon begon zijn SCJ-opleiding in 1946 op het Missiehuis Christus Koning te Helmond en beëindigde deze opleiding in 1954 vanuit het noviciaat in Asten.

Na zijn PABO-opleiding aan de Fontys te ‘s-Hertogenbosch was hij drie jaar onderwijzer in Engelen. In september 1962 werd Toon hoofd van de Odradaschool in Alem, hij bleef dat tot aan zijn pensionering in 1988.

Naast het onderwijs hield hij zich met diverse maatschappelijke taken bezig. Zijn grote hobby was muziek. Geen wonder dan ook dat hij in 1965 in het kleine dorp aan de Maas een jeugdfanfare oprichtte. Deze groeide in de loop der jaren uit tot de zeer succesvolle Fanfare Alem. Hij was daarvan 37 jaar voorzitter en zette zich daarbij o.a. in voor de uitwisselingen met de Zwitserse Musikverein Lenk. 

Daarnaast was Toon maar liefst 55 jaar dirigent van het plaatselijke kerkkoor en de drijvende kracht achter jongerenkoor ‘Horizon’ met leden uit Alem, Kerkdriel, Velddriel en Rossum. Ook stond de doener aan de wieg van een kinderkoor en trad hij incidenteel op als dirigent van het gelegenheidskoor van de KBO afdeling Maasdriel. 
In de jaren zestig legde Toon als voorzitter van v.v. Alem het fundament voor de voetbalvereniging Alem.

Naast een hoge pauselijke onderscheiding viel hem onder meer de eer te beurt om de eremedaille in goud verbonden aan de Orde van Oranje Nassau en een huldeblijk van de KNMO (Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie) te ontvangen. 

Toon stond in Alem bekend als een inspirerende, gemoedelijke en enthousiaste man. Een man, die door zijn daden en zijn doen velen tot steun is geweest.