Pater Jan van Raaij

Op vrijdag 18 december 2015 is overleden in het Klooster H. Hart te Asten 

PATER  JOHANNES AUGUSTINUS MARIA VAN RAAIJ SCJ

geboren op 18 april 1930 te Oosterhout, geprofest op 8 september 1954 te Asten en priester gewijd op 19  juli 1959 te Bergen op Zoom

JvanRaaij

 

Jan groeide op in een gelukkig gezin, samen met zijn zussen. Onder de oorlog werd daar een grove inbreuk op gemaakt: zijn vader werd naar een concentratiekamp gestuurd. Gelukkig kwam vader terug na de oorlog. Dit heeft op Jan een diepe indruk gemaakt. 

Na zijn priesterwijding is Jan in 1961 naar Chili gegaan, waar hij pastor werd. Zeer gelukkige jaren voor hem. De omgang met Chilenen lag hem heel goed. Dit ondanks de staatsgreep van Pinochet en de nasleep daarvan, waar Jan ook onder heeft geleden.

In 1982 keerde hij terug naar Nederland om hier als pastor te werken. Tot 1995 in Made en Stuyvesant. Hij kreeg de erepenning van Made vanwege zijn werk voor de gemeenschapsopbouw. Daarna was hij pastoraal werkzaam bij de Zusters van Liefde in Tilburg, de Broeders van Dongen en andere religieuzen. Bijzonder was steeds zijn band met de Zusters Norbertinessen van Catharinadal. Hij was daar begonnen als misdienaar en in zijn laatste jaren kwam hij daar wekelijks voor liturgische vieringen. Hij leed toen al aan verschillende ongemakken en ging in oktober 2015 naar ons klooster in Asten voor een goede verzorging. Daar is Jan overleden.