Bergen op Zoom

button-muziek

button-link

Juvenaat H. Hart, Bergen op Zoom

ansicht-voorgevel-800

Het Juvenaat was het eerste kleinseminarie van de Congregatie van de Priester van het Heilig Hart in Nederland. Het is opgericht in 1900. Met een voorbereidende klas waren er in totaal zeven klassen. 


Kleinen en groten
Leerlingen tot en met klas 3 werden de "Kleinen" genoemd. Vanaf klas vier hoorde je bij de "Groten". Beide afdelingen werden elk geleid door een pater Prefect. Eind jaren vijftig studeerden er zo'n 240 leerlingen, begeleid en verzorgd door 40 paters en broeders.

 

ansicht-binnenplaats-1-800

In 1953 werd Het Juvenaat officieel erkend als gymnasium. Daarmee was het Juvenaat een van de eerste seminaries met een officieel erkend gymnasium. Begin zestig werd de B-afdeling gestart. Eind jaren vijftig studeerden er zo’n 240 leerlingen, begeleid en verzorgd door 40 paters en broeders, allen intern. Vanaf 1968 werd de school ook opengesteld voor meisjes, zowaar een revolutie. De brugklas telde toen 48 leerlingen. In 1969 werd het internaat gesloten.

Vanaf begin jaren zeventig groeide de school gestaag naar ongeveer 450 leerlingen en 50 personeelsleden nu.

 

ansicht-trappenhal-800

 De huidige school

Het gebouw aan de Antwerpsestraatweg is in 1993 afgebroken, nadat het door vandalisme niet meer voor andere doeleinden bruikbaar was geworden. De school, gebouwd op het vroegere sportveld, is nog steeds springlevend onder de naam "Gymnasium Juvenaat".

 

 

Groepsfoto’s

Ook op het Juvenaat in Bergen op Zoom kwam jaarlijks een fotograaf, die een groepsportret maakte van alle leerlingen, paters en broeders. Deze foto's hingen in de gangen van het Juvenaat. Helaas zijn de originelen spoorloos verdwenen. De groepsfoto's in het archief komen van de oud-leerlingen die destijds de foto's op briefkaartformaat hebben gekocht. Die briefkaartfoto’s werden lang niet door alle leerlingen aangeschaft. Dat is misschien de reden dat er in de reeks groepsfoto's nogal wat gaten zitten. Nog steeds zoeken wij naar jaargangen van groepsfoto's. Bezit jij een ontbrekende foto neem dan via het contactformulier contact op door HIER te klikken. 

 

Klik in de linkerkolom op Foto-albums Juvenaat Bergen op Zoom.

 

STUDEREN IN OORLOGSTIJD

Op 3 juli 1942 werd het Juvenaat in Bergen op Zoom plotseling door de Duitse bezetter in beslag genomen.
In vier weken tijd organiseerde rector van Buuren onderkomens voor alle klassen over het land verspreid.

De leerlingen werden ondergebracht in  Aarle-Rixtel en Nijnsel, maar ook in Voorst/Twello.

In Aarle-Rixtel werden de leerlingen van de Quinta [2e klas] en de Grammatica  [3e klas] ondergebracht in het R.K. Vereenigingsgebouw, zijnde het patronaat.
De toneelzaal was ingericht als open slaapzaal, de bedden dicht naast elkaar in lange rijen.
Midden in de zaal was een houten hokje, de slaapkamer van de pater-surveillant.
Aan de achterkant van het gebouw waren twee flinke ruimtes, waarvan er een was ingericht als keuken en de ander als eetzaal, annex recreatiezaal, annex klaslokaal voor de quinta.
Achter de huizen aan de overkant van de straat stond een blokhut, dat fungeerde als klaslokaal voor de grammatica en – na het avondeten – als studiezaal voor beide klassen.
De erediensten werden dagelijks gevierd in de fraaie Waterstaatskerk.
Verderop in de straat stond de befaamde klokkengieterij van Petit & Fritsen.

In Nijnsel werden de leerlingen van de Syntaxis [4e klas] en de Poësis [5e klas] gehuisvest in het Parochiehuis.
Het pand was in drieën ingedeeld, namelijk het podium , waarop het altaar stond , werd gebruikt voor de erediensten.
De grote zaal werd door schuifwanden verder ingedeeld in twee klaslokalen, waarvan er een tevens werd gebruikt als refter.
De zolder werd gebruikt als slaapzaal.
De paters hadden geen eigen kamer en hun slaapvertrek was in een soort uitbouw.

In Voorst/Twello vonden de leerlingen van de Septima [voorbereidende klas] en Sexta
[1e klas] een onderkomen in Huize Wezenveld , zijnde een soort villa omgeven door een bosrijk park aan de Apeldoornseweg.

Op het perceel stond een koetshuis en een hoofdgebouw. Op de bovenverdieping waren de klaslokalen en de kamers voor de kloosterlingen. Op de zolder was de slaapzaal en een sanitaire ruimte. Op de benedenverdieping was de keuken, refter en de kapel met sacristie gehuisvestigd.

In mei 1944 vertrokken de 40 leerlingen naar Bergen op Zoom

In de Brouwerij van Bergen op Zoom achter het Juvenaat werden de leerlingen van de Rethorica [6e klas] ondergebracht.