Bergen op Zoom

button-fotoalbums

button-muziek

button-link

Juvenaat H. Hart, Bergen op Zoom

 

ansicht-voorgevel-800

Het Juvenaat was het eerste kleinseminarie van de Congregatie van de Priester van het Heilig Hart in Nederland. Het is opgericht in 1900. Met een voorbereidende klas waren er in totaal zeven klassen. 


Kleinen en groten
Leerlingen tot en met klas 3 werden de "Kleinen" genoemd. Vanaf klas vier hoorde je bij de "Groten". Beide afdelingen werden elk geleid door een pater Prefect. Eind jaren vijftig studeerden er zo'n 240 leerlingen, begeleid en verzorgd door 40 paters en broeders.

 

ansicht-binnenplaats-1-800

In 1953 werd Het Juvenaat officieel erkend als gymnasium. Daarmee was het Juvenaat een van de eerste seminaries met een officieel erkend gymnasium. Begin zestig werd de B-afdeling gestart. Eind jaren vijftig studeerden er zo’n 240 leerlingen, begeleid en verzorgd door 40 paters en broeders, allen intern. Vanaf 1968 werd de school ook opengesteld voor meisjes, zowaar een revolutie. De brugklas telde toen 48 leerlingen. In 1969 werd het internaat gesloten.

Vanaf begin jaren zeventig groeide de school gestaag naar ongeveer 450 leerlingen en 50 personeelsleden nu.

 

ansicht-trappenhal-800

 De huidige school

Het gebouw aan de Antwerpsestraatweg is in 1993 afgebroken, nadat het door vandalisme niet meer voor andere doeleinden bruikbaar was geworden. De school, gebouwd op het vroegere sportveld, is nog steeds springlevend onder de naam "Gymnasium Juvenaat". 

 

 

Groepsfoto’s

Ook op het Juvenaat in Bergen op Zoom kwam jaarlijks een fotograaf, die een groepsportret maakte van alle leerlingen, paters en broeders. Deze foto's hingen in de gangen van het Juvenaat. Helaas zijn de originelen spoorloos verdwenen. De groepsfoto's in het archief komen van de oud-leerlingen die destijds de foto's op briefkaartformaat hebben gekocht. Die briefkaartfoto’s werden lang niet door alle leerlingen aangeschaft. Dat is misschien de reden dat er in de reeks groepsfoto's nogal wat gaten zitten. Nog steeds zoeken wij naar jaargangen van groepsfoto's. Bezit jij een ontbrekende foto neem dan via het contactformulier contact op door HIER te klikken. 

 

Klik in de kolom hiernaast op FOTO-ALBUMS.