Huize St Gerlach Heer

 

heer-voorgevel-l-800Huize St. Gerlach in Heer was een van de twee broederjuvenaten. Jongens vanaf zo'n 13 jaar volgden er intern een vakopleiding, die hen voorbereidde op een leven als lekenbroeder in de Congregatie van de Priesters van het H.Hart (SCJ). In Heer werd men opgeleid tot bankwerker, timmerman, schilder, schoenmaker, kleermaker of tuinder. Eind jaren vijftig tot half jaren zestig waren er rond de vijftig leerlingen. Zij werden begeleid door acht broeders en paters. In 1963 werd nog nieuwbouw gepleegd, toen de groep werd uitgebreid met de juvenisten van Sittard, nadat de vestiging daar was gesloten.

heer-ansichthuizestjosephst gerlach-800St. Gerlach en St. Joseph

De Historische Kring Cadiier & Keer besteedt op haar website aandacht aan de historische betekenis van Huize St. gerlach en het ernaast gelegen Huize St. Jozeph.

Huize St. Gerlach is tot 1971 broederjuvenaat gebleven. Daarna heeft het gebouw een andere bestemming gekregen. Op 23 oktober 2005 heeft de Congregatie afscheid genomen van dit huis en zijn de twaalf bewoners uitgezworven over de resterende SCJ-huizen.

heer-ansicht-kapel-nieuw-800Groepsfoto's

Ook op bij Huize St. Gerlach kwam jaarlijks een fotograaf, die een groepsportret maakte van alle leerlingen, paters en broeders. We hebben groepsfoto's van oud-leerlingen gekregen van de jaren.

Klik in de linkerkolom op Foto-albums Juvenaat Heer.

Sluiting huidige bestemming

Lees op de pagina ACTUEEL van deze site het artikel over de sluting van de huidige bestemming van Huize St. Gerlach.