Missieschool Lanaken

la-1950-gebouw-800

 

De Missieschool in het Belgisch Limburgse Lanaken was het kleinseminarie van de Priesters van het H.Hart in Vlaanderen. In 1923 is de school gestart met 12 leerlingen. Tot 1939 kwamen de seminaristen nog vooral uit Nederland. Vanaf die tijd werd de school bevolkt door Vlaamse paters en leerlingen.

In de jaren zestig groeide het aantal interne leerlingen van 150 tot zo'n 200. Tot 1960 traden veel van hen nog in bij de Congregatie van de Priesters van het H. Hart.

la-kasteel-fp-640Tot 1955 gingen zij dan naar het Noviciaat te Loppem (bij Brugge). Vanaf 1955 voegden de novicen zich bij hun Nederlandse jaargenoten in het Noviciaat in Asten. Na voltooiing van de opleiding in Lanaken werden degenen die te kennen hadden gegeven dat zij wilden intreden bij de SCJ-Congregatie al in Lanaken 'gekleed' alvorens zij naar het Noviciaat gingen.

 

 

 

la-feestzaal nieuw 03 thumbH. Hart College

Sinds die tijd heeft de voormalige Missieschool zich ontpopt tot het H. Hart College, dat inmiddels onder leiding van 'leken' een voorname plaats heeft verworven in het onderwijsnet van Belgisch Limburg. Een gedeelte van het gebouwen-complex is tot op de dag van vandaag gereserveerd voor de oorspronkelijke bewoners: de SCJ-paters en broeders.