button-muziek

button-link

Midden tussen de mensen

 

Midden tussen de mensenIn 1899 kwam een handjevol idealistische Nederlandse jongemannen bij elkaar in Leuven om mooie toekomstplannen te maken. Ze waren lid van een Frans religieus genootschap, de Priesters van het H. Hart van Jezus (SCJ), en wilden hun eigen religieuze ‘oeuvre hollandaise’ op gaan zetten.

In Midden tussen de mensen beschrijft Marieke Smulders hoe hun plannen tot leven kwamen. De Nederlandse SCJ-provincie, opgericht in 1911, groeide uit tot een levendige, actieve gemeenschap van mannelijke religieuzen die op talloze plekken in de maatschappij hun apostolaat uitoefenden. De SCJ’ers – paters en broeders – werkten in parochies, in clubhuizen in de grote steden, in de havens van Rotterdam en Amsterdam, in tehuizen voor ‘moeilijke’ jeugd, in gevangenissen en interneringskampen, in studiehuizen en lycea. Ook zwierven ze de wereld over om op vier verschillende continenten als missionaris werkzaam te zijn: ze werkten onder meer in Finland, Congo, Brazilië en Indonesië.In al hun menselijkheid, met talenten maar ook tekortkomingen, probeerden de SCJ’ers hun religieuze zending te vervullen.

Ruim een eeuw na de oprichting van de Nederlandse provincie blikt dit boek terug op wat de broeders en paters in die honderd jaar hebben gedaan en beleefd, en wat hen heeft bewogen.

 

 

Marieke SmuldersMarieke Smulders (1976) is historica. Eerder werkte zij als redacteur bij de KRO.Ook was ze verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, waar ze een promotie-onderzoek verrichtte naar katholieke jongensinternaten.

Het boek js verschenen bij Valkhof Pers en is daar te bestellen. 

  • ISBN 978 90 5625 471 1
  • Omvang 440 blz.
  • Formaat 16 x 24 cm
  • Uitvoering genaaid-gebrocheerd, met flappen; rijk geïllustreerd
  • Prijs € 24,95