button-muziek

button-link

VOL VERWACHTING

December is een maand vol verwachting. Het begint met Sinterklaas. Cadeautjes staan centraal, maar ook de hoop dat gekleurde landgenoten  voor hun acties meer begrip krijgen en zich geaccepteerd gaan voelen.                                                       

Daarvoor hoeft wat mij betreft zwarte piet niet afgeschaft te worden. Als wij ieder accepteren als gelijkwaardig, hoeft niemand meer aanstoot te nemen aan zijn kleur, haar kleur, iemands kleur. Tja. Acties zullen nog wel even doorgaan.

Mijn laatste aflevering aan de site had als titel: "De vierde zondag na Pinksteren". Die vierde zondag is een hele tijd geleden, maar niemand was in afwachting van een nieuw aflevering. Ik heb tenminste niemand gehoord. Pinksteren zou ons denken kunnen stimuleren, als feest van het verstand. Daar kom ik op terug.

De Advent is eveneens een tijd van verwachting, van het Kerstfeest, de viering van de komst van Jezus. Voor steeds minder mensen geldt dit. Daar waar Sinterklaas een feest voor kinderen is is Kerstmis dat voor volwassenen, een gezellig feest, een feest vol romantische emotie, maar niet meer religieus.  Ondanks de inspiratie die Pinksteren kan leveren nemen de Christelijke kerken weinig initiatief om het door haar verloren terrein terug te winnen, een mogelijkheid voor geestelijke verdieping.

De gebouwen worden gesloten, de kerk laat zich niet meer zien, accepteert haar “verlies”, is schuldbewust en defensief.

Maar ook eventueel zonder een God kunnen kerken een belangrijke rol vervullen. De behoefte aan zingeving is groot. Er komt kritiek op het doorgeschoten individualisme. Het samen op weg zijn wordt gemist. Voor secularisatie is niets teruggekomen, maar de behoefte aan zingeving en geestelijke verdieping is er meer dan ooit.

Kerken hebben iets te bieden, kunnen in gesprek over existentiële  vragen met mensen, kunnen cohesie in de samenleving brengen, stimuleren dat iedereen er bij hoort. Zo kan mogelijk de nog steeds groeiende tweedeling in de samenleving ingeperkt worden en zijn de gele hesjesbetogingen niet meer nodig.

Kerk laat je horen. Voorkom dat verwachting over gaat in illusie. Er is verwachting en hoop.

Ik wens ieder een inspirerend kerstfeest.

Peter van de Ven