button-muziek

button-link

Pasen 2019

Bij mij moeten veel overwegingen lang in de week liggen. Nu kwam geen consistent verhaal, veel gedachten spinsels. De redding kwam van Ton Scheepers die mij de overdenking van zijn zoon Pieter ter beschikking stelde. Met enkele aanpassingen bied ik dat hier aan. Het heeft een sterk religieuze inslag, maar dat lijkt me juist in deze tijd inspirerend en uitdagend.

Hebben, jullie lezers, thema’s die ik uit kan werken of een complete overweging dan houd ik me van harte aanbevolen.

Het wordt het weer helemaal dit jaar. Met een beetje geluk is het voorjaar op Eerste Paasdag. Lekker zonnetje. Veel paaseieren. De hele familie bij elkaar. Jus d’orange, verse broodjes. Eieren rapen voor de kleintjes en voor de groten lekker natafelen, nog een eitje tikken en nog een kop koffie met een chocolade eitje erbij. Dat in de zon. Wat wil een mens nog meer.

Pasen. Het jaarlijkse lentefeest. Lammetjes, kuikentjes, jonge frisse blaadjes aan de bomen, narcissen, krokussen en tulpen overal. Je kunt al zonder jas naar buiten. Kortom, zo’n feest waarbij iedereen zich jong en gelukkig voelt.

Ook in de kerk vieren we Pasen. De dagen waarin de Kerk het lijden, sterven en verrijzen van Jezus herdenkt. Het zijn eerst sombere dagen met dito herinneringen:

Een man die het goed met iedereen meende, nooit iemand kwaad deed, alleen wat priesters tegen zich in het harnas joeg vanwege zijn nogal vooruitstrevende opvattingen, werd opgepakt, afgeranseld en op een walgelijke manier geëxecuteerd. Een manier waarbij de slachtoffers niet meteen dood zijn, maar lang, afgrijselijk moeten lijden voor ze sterven. Zijn moeder onderaan het kruis kon haar verdriet nauwelijks de baas. Ze stond daar louter met een vriendin en een paar vrienden. De anderen waren weg, ondergedoken uit angst dat ze zelf zouden worden opgepakt. Niet een verhaal om vrolijk de Pasen mee in te gaan en eitjes te tikken.

Hoewel, het is heel erg lang geleden en er zijn nog zoveel erge dingen gebeurd in de volgende eeuwen. Moeten we daarvoor een hele week rouwen? Denken we alleen maar aan de moord op zes miljoen Joden, Roma, Sinti, gehandicapten en mensen die tegen onrecht streden in de tweede wereldoorlog. Er zijn veel gruwelen die te verbinden zijn met het kruisdrama op Golgotha.

En toch gedenken we die gebeurtenis een hele week. Omdat het zo bijzonder is. De herinnering aan een man die de zonden van de hele wereld op Zijn nek nam. Van iedereen die voor Hem had geleefd en na Hem zou leven. Inclusief wij dus! En dat niet alleen. Hij maakte zijn claim dat Hij koning was, waar. Geen sjeik van een stam. Nee, koning van het rijk van de hemel.

Hij deed dat door de dood te trotseren. Door er uit op te staan. Was Hij een mens met angst, pijn, blijheid, een lach en een traan; na Zijn dood veranderde Hij in de ideale mens. De gelukkige mens die geen pijn kent, geen verdriet en geen zorgen. Zoals wij denken dat het in de hemel moet zijn. Hij wist met Zijn dood te bereiken dat wij straks als we sterven, ook zulke ideale mensen worden. Zonder pijn, zonder verdriet en zonder zorgen.

Daarom is het goed om Pasen te vieren. Maar vooral om blij te zijn met het nieuwe leven dat wij krijgen dankzij Zijn kruisdood. Zo is Pasen echt een feest van jong leven. Laten we in Zijn Geest ons leven inrichten.

Peter van de Ven