button-muziek

button-link

pater Toon Santegoeds SCJ

Santegoeds ToonToon Santegoeds werd op 11 januari 1929 in Asten geboren en overleed op 30 april 2020 in het Park Zuiderhout te Teteringen in de leeftijd van 91 jaar.

In 1942 begon hij aan zijn SCJ-opleiding op het Missiehuis Christus Koning te Helmond. Hij werd op 08 september 1952 in Asten geprofest en op 21 juli 1957 ontving hij zijn priesterwijding te Nijmegen.

In het overlijdensbericht van pater J.F. de Rooij SCJ, provinciaal overste werd het navolgende over pater Toon Santegoeds weergegeven:
Wie aan Toon denkt ziet ook een grote verzameling boeken en foto’s. Hij had een studieuze aanleg, zijn leven lang. Maar de vergaarde kennis gebruikte hij ook voor zijn werk: als docent en pastor. Nadat hij een jaar les gegeven had in filosofie in Liesbosch vertrok hij in 1959 naar Canada. Hij werd in 1962 lid van de Frans-Canadese provincie (tot 1985). Hij volgde daar vele universitaire cursussen om les te kunnen geven bij de priesteropleiding en op scholen. Daarnaast deed hij pastoraal werk. In 1985 keerde Toon terug naar Nederland (mede vanwege zijn gezondheid). Hij oriënteerde zich in de Nederlandse pastoraal in onze parochie in Made, waar hij gewaardeerd tien jaar gewerkt heeft. Vanaf 1995 tot 2016 woonde en werkte Toon in Zuid Limburg. Als pastor in zorgcentra in Maastricht en Margraten en als contactman die de zorg had voor medebroeders in die streek. In 2016 nam Toon zijn intrek in ons klooster in Asten. Twee jaar later ging hij met zijn huisgenoten naar Teteringen. Hij betreurde het dat hij steeds meer van zijn werk en van zijn bibliotheek moest achterlaten. Maar hij kon terugkijken op een leven van grote inzet.
Pater Toon Santegoeds was ook een zeer trouwe bezoeker van onze Contactdagen, welke hij op 21 september 2019 in Nijmegen nog bezocht heeft. Nu maakte hij de foto’s met behulp van een moderne mobiele telefoon.

Er wordt in besloten kring afscheid van pater Toon Santegoeds genomen op maandag 4 mei 2020 om 12:00 uur op de begraafplaats Zuylen, Tuinzigtlaan 11, 4813 XH Breda.