button-muziek

button-link

Kerstmis in Coronatijd

Kerst vieren. Hoe doe je dat in Coronatijd?

Sinterklaas lukte al niet echt. Zwarte Piet kan, in mijn ogen terecht, niet meer, maar in lockdown wordt vieren nog veel moeilijker. Want, wat vieren we eigenlijk, wat vieren we dan nog? En als er iets te vieren valt, hoe doen we dat dan?

Allemaal heel terechte vragen. De nachtmis kan ook al niet meer. Die teert op nostalgie en romantiek. Dat is fijn en vertrouwd. Maar de huidige sfeer past niet bij Kerstmis, die vervuld hoort te zijn van geluksgevoel, van nieuw leven en van licht. Nu is de sfeer somberder, het licht lijkt uitgevallen en er is meer verdriet om ons heen. Hoe we daar echter op reageren, hoe we daar mee omgaan is aan ons zelf. Laten we ons niet de slachtofferrol aanmeten, juist niet als onze naasten ziek worden of wij zelf, maar binnen de ruimte en de mogelijkheden die we hebben die anderen  steunen, ons leven zinvol in vullen en daar van genieten. Probeer wat je overkomt, wat over je komt in te passen in je leven.

In de huidige tijd past meer een verhaal van lijden en dood, van Pasen. Maar Pasen geeft echter vooral perspectief. Dat kunnen we gebruiken. Maar er is geen Pasen zonder Kerstmis. Het kind moet geboren worden om zijn levensloop te kunnen beginnen. Kerstmis met zijn licht in de donkere winter blijft het feest van het wederkerende licht en van nieuw leven. Ook na Corona. Geniet daar van en vier het.

Ik wens u allen een zalig kerstfeest en een goede start van een nieuw, zinvol jaar.

Peter van de Ven

N.B. Ik had mijn rol, het leveren van een beschouwing voor deze pagina al maanden terug ingeleverd, maar hier dan toch, aangemoedigd door enkele trouwe lezers, echt mijn laatste bijdrage.