button-muziek

button-link

Ad van den Ende

Ad van den EndeAd van den Ende werd op 16 december 1938 geboren als jongste van zes kinderen in Den Hoorn en overleed op 8 februari 2021 in de leeftijd van 82 jaar in IJsselstein.
Op 12 jarige leeftijd begon hij in 1951 aan zijn SCJ-opleiding op het Juvenaat te Bergen op Zoom en beëindigde deze in 1965 – één jaar voordat hij priester gewijd zou worden – vanuit Nijmegen.


Tijdens zijn theologiestudie behaalde hij het gymnasiumbèta- diploma. Ad ging in Delft scheikunde, met bevoegdheid voor wis- en natuurkunde, studeren en rondde in 1971 deze studie als scheikundig ingenieur af. Hij werd scheikundeleraar in Rotterdam en leerde via de school zijn vrouw Anje kennen. Samen hebben zij twee kinderen en twee kleinkinderen, waar hij zeer trots op was. Tot zijn 59e heeft hij lesgegeven en is toen met pensioen gegaan.


Omdat in 1971 scheikunde nog geen examenvak was, kwam hij in de gelegenheid om met pater Siem Schotte SCJ naar Kameroen te gaan. Dit hele reisverhaal staat op zijn website hier .

Hij ontdekte dat je bij Bibliotheca Augustana  veel Giekse en Latijnse teksten kan downloaden, ook van het Oude en Nieuw Testament. Dat was voor hem de aanleiding om de evangeliën van Marcus te vertalen en een antwoord te geven op veel vragen waar theologen geen redelijk antwoord op weten. Dit alles resulteerde in het schrijven van een boek “Jezus in historisch perspectief “
In Loopmare 169 is een artikel gepubliceerd met als titel “Het hart heeft weet van … “, waarin Jos Wilhelmus een uitgebreid gesprek heeft met Ad. 
Samen met zijn vrouw heeft Ad in vele landen met de caravan rondgezworven en zij namen dan altijd de fietsen mee. Vanwege een spierziekte fietste hij vele jaren op een driewieler en hij zei dan vaak “Je kunt nergens zo mooi fietsen als hier in IJsselstein” .