button-muziek

button-link

PASEN 2022

De Paastijd – met Pasen en Pinksteren als hoogtepunten -  moet een vreugdevolle en hoopgevende tijd zijn. Maar ongetwijfeld denken wij aan al het vreselijks wat gebeurt en gebeurd is in Oekraïne.  Dood en verderf alom heerst er daar! En Pasen is toch juist het feest van de overwinning  van het leven op de dood, van het goede op het kwaad: zo is dat in geschriften te lezen en in de kerken te horen......... 

Ook al is het een ver-van-ons-bed gebeuren: we zijn toch ongerust over de toekomst, en we leven mee met de bevolking aldaar en wij staan hier klaar om de vluchtelingen zo goed mogelijk te ontvangen en hen gerust te stellen. Geruststellen.....? Is er dan nog toekomst, hoop?

In de liturgie van de Paaswake wordt o.a. het verhaal verteld van de bevrijdende uittocht van het Joodse volk, terug naar het land van herkomst. Zelf kun je dan daarbij denken aan psalm 126 waarin gezongen wordt over ballingen die terugkeren naar hun eigen land. Psalm 126, ooit door I. Gerhardt en M. van der Zijde zo mooi vertaald, en door hen genoemd als een ‘Lied van Hoop’. En die hoop is gevoelsmatig ook waar te nemen in de muziek van Bernard Huijbers bij de vertaling van dezelfde psalm door Huub Oosterhuis waar duidelijk bij het laatste strofe een modulatie (een verandering van toonsoort) te horen is.

Voor al die vluchtelingen uit Oekraïne én voor hen die daar gebleven zijn (waaronder in de plaats Irpin ook enkele SCJ-ers) is niet alleen psalm 126 een hoopvol ‘Paaslied’,  maar ook het lied van de Opstanding (H. Oosterhuis) waaruit ik tot slot het laatste couplet citeer:

De dode zal leven.

De dode zal horen: nu leven.

Ten einde gegaan en onder stenen bedolven:

Dode, dode, sta op, het licht van de morgen.

Een hand zal ons wenken, een stem zal ons roepen:

Ik open hemel en aarde en afgrond

En wij zullen horen en wij zullen opstaan

En lachen en juichen en leven.

 

Voor u allen een fijne Pasen die troost en bemoediging mag geven! Dat er een ommekeer zal komen en vol vreugde de schoven gedragen gaan worden.

                                                                                                                             Chris van Gool